Resan med 11ans spårvagn

Olika sidor av staden

2011 skapades den första versionen av resan mellan Bergsjön och Saltholmen. Projektet bestod av tre delar musik, film och konst.

Filmen

Att skildra stadens olika sidor har gjorts många gånger, men jag ville skapa något interaktivt där åskådaren får använda flera sinnen. Ett bevis på hur segregerad staden Göteborg faktiskt är, från miljonprojekt till miljonvillor.

En kamera monterades upp med silvertejp i en spårvagn på linje 11 från Bergsjön och filmade hela resan till Saltholmen, med soundtracket i öronen såklart. Video och musik matchades, klippte bort väntetiden på hållplatserna och ökade/minskade hastigheten på sina ställen för att hålla intresset uppe för tittaren. Resultatet blev en annorlunda spårvagnsresa där du blandar dina egna känslor och minnen till platserna du passerar med musiken som bygger på konstnärens känslor. Själva resan blir även ett tidsdokument som kommer att uppskattas många år framöver.

Musiken

Varje låt på skivan representerar en del av sträckan, stadsdelar eller platser som ligger mig varmt om hjärtat. Tanken är att skivan ska sättas igång då resan börjar I Bergsjön och följa dig hela vägen till Saltholmen.

Jag har försökt skapa låtarna efter den första känslan jag fick när jag åkte längst vägen. Bergsjön med sin natur och mörka tunnlar. Kortedala där min sambo är uppväxt står för en trygg plats hos familjen då monstrerna anfaller. Vad händer med Gamlestans multikulturella livsstil då man närmar sig innerstan? Blanda gatumusikanter och modern dansmusik vid centralen. På Magasinsgatan träffade jag min kärlek. Flanera bland allt folk på Järntorget. Njuta av en öl i Slottsskogen. Att komma hem till kreativitetens Mariaplan, där hela skivan skapades. Susa förbi villorna bortanför Kungssten. Och att slutligen nå havet i Saltholmen.

Konsten

Artworken fungerar som singelomslag till låtarna och hållplatserna.
Här försöker jag också skapa en känsla till platsen. Färgvalen är inspirerade av 60- och 70-talet, lite blekta och skavda. Skivomslaget till Olika sidor av staden är en typografisk hyllning till resan över Göteborgs kartbild.

Projektet hade premiär genom ett vernissage och en vecka lång utställning på Galleri View i Majorna. Tillsammans med Christina Pettersson skapade vi utställningen Olika sidor av staden/Befria Grönskan. Här kunde besökarna uppleva resan genom en videoinstallation samt se artworken upptryckta på 20 x 20 cm masonitskivor, skivomslaget var ihoplimmat av 16 st pappersark med klassisk gatukonstteknik och mätte 100 x 100 cm totalt.

Webshop

Album posters