Ekologisk stadsdel Majorna

Under några år har Hyresgästföreningen Västra Göteborg drivit projekten Ekologisk stadsdel Majorna. Det handlar om hur du, dina grannar och vänner kan arbeta konkret för en grönare och roligare närmiljö.

Uppdrag:

Mitt uppdrag var att skapa en broschyr och illustrationer med tips och råd för ett mer hållbart liv i stadsdelen.

Odla mitt i stan

Vi började resan till Sveriges mest ekologiska stadsdel med det som intresserade flest och mest – nämligen att få börja odla ekologiskt där man bor. I pallkrage på gården. Eller mellan gårdarna. Att odla är att både få tid med sig själv, mötas över gränser och få resultat av eget arbete i form av något nyttigt och gott. Stadsodlingen är en mötesplats som skapar liv, trygghet och gemenskap. Och signalerar att framtidens stad behöver lämna större plats för det gröna livet.

Minska avfallet – återbruka mer 

Vi köper och slänger oerhört mycket i Sverige; kläder, mat, elektronik och massa andra prylar. Och avfallsberget växer och växer. Vill du också börja konsumera klokare och lära dig att laga och ta tillvara på allt från mat till kläder. Dela mera istället för äga allt själv. 

Handla där du bor

Många av oss vill leva i trygga stadsdelar med livliga torg så vi kan mötas och handla utan behöva ha bil. Men verkligheten ser ofta precis tvärtom. Tomma ödsliga torg som skapar olust och otrygghet. Så många tar bilen till den billiga stormarknaden istället. Eller handlar från nätet. För att vi skall ha kvar våra handlare och caféer – så behöver vi ju faktiskt handla där. Vi i Ekologisk stadsdel Majorna skapade en festival och en lokal valuta för stötta våra små handlare att kunna finnas kvar i närområdet.